BESKUĆNIK: ŽELEO BIH DA BUDEM U DOMU

2 min čitanja
BESKUĆNIK: ŽELEO BIH DA BUDEM U DOMU
Stanković prepušten sudbini, foto:ProkupljePress.com

Nenad Stanković (53) iz Prokuplja poslednjih nekoliko meseci spava u napuštenom nekadašnjem restoranu na ulazu u Pojatsko naselje. Vlasnik tog objekta mu dozvoljava da spava u tom prostoru, jer ovaj čovek zaista nema gde. Hranu mu daju oni koji su zaposleni u obližjim prodavnicama. Kažu, skroman je, ne traži ništa, ali uzme kada mu se nešto da, a njegova želja u ovoj godini je samo jedna: da ga prime u Dom za negu starih lica. Ipak ni ta želja izgleda da ne može da se ispuni ovom namučenom čoveku.

-Problem je što nemam ličnu kartu, pa više ne mogu da primam ni socijalnu poomoć Evo, primio sam je poslednji put oktobra prošle godine. Ličnu kartu ne mogu da izvadim, jer nemam prebivalište. Bio sam u Centar za socijalni rad, probali su da mi pomognu da izvadim ličnu kartu, ali u Policiji kažu da to ne mogu d aučinim dok nemam prebivalište. Odakle mi, kada evo živim na ulici- priča nam Stanković.

Njegov slučaj od ranije je poznat javnosti kada je, kako tvrdi njegova sestra prodala zajedničku kuću,pa je izbačen iz nje. I tako već šest godina živi gde stigne.

Na naše pitanje zašto nije u Domu za negu starih lica, Stanković kaže da je za Dom potrebna neka imovina kao zalog, a on to nema.

-Ne znam šta ću ni koliko dugo mogu ovako. Kosti su mi smrzle, ali ovo je jedino mesto gd emogu da spavam. Sada sam ostao i bez socijalne pomoći- dodaje on i sleže ramenima.

Njegovim slučajem bi trebalo da se pobrine Centar za socijalni rad, lokalna samouprava ili čak u nekom domenu i Crveni krst Prokuplje.

U ponedeljak ćemo se obratiti nadležnim službama, jer je nekoliko građana već zvalo, ali kako tvrde ovih dana niko se ne javlja na brojeve telefona tih ustanova.

Do tada, a sigurno i nadalje, Stanković je prepušten sreći i eto dobroj volji i humanosti nekih ljudi, koji mu pomažu koliko mogu.

Na žalost, njegova sudbina nije prva u poslednje vreme. Podsećanja radi, polovinom jula prošle godine preminuo je beskućnik koji je spavao u zgradi bivšeg Beriljskog u Gariću, a građani su ukazivali nadležnima na njegov težak život, ali oni nisu reagovali. nekoliko meseci u glavnom gradskom parku na Trgu Topličkih junaka živela je Z.P. a njen slučaj je rešen kada je pred izbore 17. decembra, u danu kada je Aleksandar Vučić držao miting u Sportskoj hali “Dr Zoran Đinđić” , pa je ona konačno izmeštena i kako smo saznali, pronađen joj je smeštaj.