Baki je Kralj!

3 min čitanja
Baki je Kralj!
Najpozitivniji vozač gradskog prevoza, foto:ProkupljePress.com

Važno je samo časno, sa osmehom na licu raditi sa ljudima. To je ključ ne samo vašeg dobrog odnosa prema poslu koji obavljate, već i ono što vas čini posebnim i drugačijim. Zato vam pričamo priču o Ljubiši Markoviću (53) iz Džigolja kod Prokuplja, vozaču autobusa, koji pleni svojim vedrim duhom i poznaju ga svi oni koji se voze gradskim prevozom ili linijom ka Džigolju, Flixabusa.

Početna stanica, Baki čeka putnike!

-Stvarno je uslužan. Sa njim možeš da pričaš i stvarno volim da se vozim sa njim- kaže Snežana Zlatanović koja je redovni putnik na relaciji Bolnica- Novo naselje koju u špicu dana drži Baki.

I putnica do nje sa iskrenim odobravanjem potvrđujem da je reč o zaista nesvakidašnjem čoveku.

Snežana je stalni putnik.

-Uvek je nasmejan. Evo, sad me je strpljivo sačekao, boli me noga, da uđem- dodaje Snežanina saputnica.

I tako je svakoga dana. Neki putnici čekaju baš da Baki vozi i onda sa njim uživaju u vožnji.

Svakom se nasmeje, sasluša ga, uputi lepu reč i to je njegova tajna.

-Volim svoj posao. I mislim da ću uvek da ga radim. Sa ljudima je super. Pričamo o svakodnevnim stvarima, kako su umorni, ili srećni. Ovde kod Ace je super, dobra je plata, dobri su uslovi za rad i neću da menjam firmu u kojoj radim- objašnjava nam Baki dok se sa njim vozimo ka Novom naselju.

Pozdrav za prolaznike

Usput pozdravlja one koji prođu ulicom, ili automobilom.

I svi mu mašu.

-Kada uveče imam poslednju vožnju koja polazi u 10.20 časova, tada pustim muziku, onu koju vole putnici. Sami biraju. To su obično zaposleni u „Bizlinku“ i tada česzo čujem: „Baki, ti si jedina svetla tačka u ovom danu“- smeje se naš sagovornik dok nam prenosi utiske putnika.

On dodaje da i mora da bude svetla tačka jer ih vozi kući, nakon napornog rada.

Verni Bakijev putnik

-Nikada nisam imao neprijatnu situaciju sa putnicima, a simpatičnih je bilo za ceo jedan roman. Na primer, uvek volim da vozim decu. Ona gledaju onaj moj Tik Tok i tako me stalno ispituju. U životu je važno biti pozitivan i onda je i ljudima oko tebe lepše- zaključuje naš sagovornik dok pozdravlja prolaznika koji mu maše.

Da, naš sagovornik prati modne trendove i ima Tik Tok nalog. I na njemu objavljuje zanimljivosti iz svog života. Tamo je i dobio nadimak Kralj.

Jeste saobraćaj težak, ali Baki kada vozi, svi su sigurni. On ne skida pogled sa puta i uvek blagovremeno reaguje.

Priča nam tako da je jednom u Klisurici naišao na sahranu, te nije mogao da okrenem bus, a moralo je da se stigne na vreme zbog radnika. Iako je bio sneg, vozio je još pet kilometara više, kako bi uspeo mogao da se okrene, a da ne ometa sprovod i stignem na vreme.

-Putnici ne smeju da čekaju i ja se zaista trudim da me ništa ne spreči da tačno u propisano vreme budem na nekoj stanici- profesionalan je Baki.

Seća se kada je radio u GSP u Beogradu. Tada, 1997. godine kada su bili oni protesti je jednom vozio trolu kod Srpskih vladara.

-Bila je ogromna gužva, pravi protest, pa sam morao da stanem. Tada sam čekajući da prođu, podigao tri prsta. Svi su gledali u mene, a ja sam mislio da će da kamenuju trolu. Kad, na moje iznenađenje, počeli su da bacaju cveće. Sutradan sam izašao u Blicu na naslovnoj strani sa naslovom: „I vozači su sa nama!“ Znate, ima mnogo lepih priča i uspomena, ali neću odati sve. Mi smo svi jedna porodica koja treba da pozitivnom energijom poboljša svet oko nas- objašnjava nam Baki.

I dok se zagonetno smeši, jer se verovatno setio neke zanimljive situacije, koju će zadržati za sebe, završila se ova vožnja.

U ovom autobusu je vreme je prošlo kao tren, u priči sa Bakijem i putnicima, koji su eto, kao u svojoj kući, pričali o sebi, svom danu, mukama i sreći.

Zaista je lepo pričati sa ljudima.....