ANĐELA JE NAŠE GORE LIST, A NEVEROVATNO USPEŠNA

2 min čitanja

Anđela Mitrović Rajić (29) je doktor nauka fizičke hemije, a doktorirala je sa dvadeset i devet godina života. Tема joj je bila „Mehanohemijska i termička modifikacija pirofilita za primene u elektrohemijskim senzorima i membranama“.

Ova vrhunska naučnica je iz Prokuplja i već pet godina radi u Institutu za nuklearne nauke Vinča. Nedavno je njen rad iz oblasti ekologije, odnosno njena doktorska disertacija dobila nagradu „Dr Milena Dalmacija“ i to nije prva nagrada u fascinantnoj biografiji ove mlade naučnice. Ona je saradnik na nekoliko nacionalnih projekata i kako kaže, cilj joj je i dalje da se usavršava i unapređuje iz oblasti ekologije.

https://www.vinca.rs/o-institutu/novosti/specijalno-priznanje-fondacije-dr-milena-dalmacija-za-doktorat-iz-oblasti-zastite-zivotne-sredine?fbclid=IwAR2-1qetUs8VgwU4SVZyV9tLuLXtvkR9vXU0DAWA32FhLEVBOCFW9piyNrA

-Nako srednje škoel koju sam završila u Prokuplju, nisam bila sigurna šta želim sa studiram, fiziku ili hemiju, pa sam saznala za fizičku hemiju, koja je zapravo spoj ove dve meni fascinantne nauke. Tako je sve počelo- priča nam Anđela.

Dodaje da jako voli laboratoriju,a  da je ovaj fakultet koji je upisala u beogradu bila prava prilika da uđe u svet nauke. I onda se ta njena ljubav prema nauci usavršavala, blagim, ali sigurnim koracima podizala ka sve višim nivoima.

-Najviše mi je u to vreme pomogla podrška porodice. Jednostavno svi su bili tu kada mi je bilo potrebno, moj vetar u leđa. Kasnije i moj sadašnji suprug, tada dečko- objašnjava Anđela kako je sebi krčila put u nauci.

Objašnjava da je reč o zaista velikom odricanju, dugotrajnom radu, ali da je to njena ljubav i da prosto nauku doživljava kao svet koji nikada ne otvori svoja vrata do kraja i da samo od čoveka zavisi hoće li mu taj svet ostati tajna, ili će pogurati vrata i videti sve beskarjne mogućnosti koje se mogu otkriti.

-Plan mi je da napredujem u oblasti kontrole stanja životne sredine. Jeste teško, naravno, ali kada imate iza sebe drage ljdue koji vas podržavaju, sve ide lakše- kazala nam je Anđela, koja je već dobro poznata, iako vrlo mlada, u svetu nauke.

U Prokuplje dolazi, kada može. Poslednjih godina slabije, ali uvek nađe vremena i za grad u kojem je rođena i odrastala.

I ona je još jedno ime i biće koje je iznedrila ova sredina i na koju smo svi ponosni!

Našu decu treba da učimo da budu Anđela!


28


0

The post ANĐELA JE NAŠE GORE LIST, A NEVEROVATNO USPEŠNA appeared first on Prokuplje press.