ALEKSA SAVIĆ SAGRADIO POLJOPRIVREDU ŠKOLU

1 min čitanja
ALEKSA SAVIĆ SAGRADIO POLJOPRIVREDU ŠKOLU
Poljoprivredna škola u Prokuplju, foto:ProkupljePress.com

Zgradu Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” sagradio je dr Aleksa Savić i ta zgrada i sama škola su njegovom zaslugom. To je zapravo bila druga srednja škola u Prokuplju.

Darko Žarić, muzejski savenik- istoričar Narodnog muzeja “Toplice” kaže da je dr Savić tada bio ministar zdravlja I da je zgrada napravljena 1927/1928. godine.

-Pre svoje smrti, a preminuo je na dan Svetog Save 27.1.  1928. Godine posetio je 14.1.1928. godine školu u izgradnji koju je bio zahvatio požar prethodnog dana. To je bio njegov zadnji boravak u Prokuplju jer se vratio u Niš gde je ubrzo umro- objašnjava Žarić.

On dodaje da je taj objekat pored Savićevca i bolnice bilo ono što je dr Savić dao Prokuplju.

-Zamolio bih one koji održavaju sajt ove škole  i fejsbuk stranicu da ubace ovaj podatak, jer školu nije osnovao đak te škole Radoš Jovanović Selja koji je rođen 1912. godine  već dr Aleksa Savić. Verovatno da Selja nije to mogao da uradi jer je imao samo 15 godina kada je škola sagrađena- apelovao je on.

Žarić je podsetio na Civeronovu izreku:”Historia (est) testis temporum, lux veritas, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis. “

(Istorija je svedok vremena, svetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnik starine).  

-Prema tome, kada pišete na sajtu istorijat  određene tri ustanove pitajte istoričare jer su oni učili da bi znali istoriju- kazao je Žarić.