Zabuna oko punomoćja?

2 min čitanja
Zabuna oko punomoćja?

Iz Upravnog suda jednom starijem Prokupčaninu stiglo je pismo da se izjasni da li je advokatu Filipu S. iz Beograda dao punomoćje da ga zastupa u postupku protiv Republičkog fonda PIO, Direkcije fonda Beograd, zbog ćutanja uprave.

Čovek se našao u čudu i uplašio, jer nikada u životu niti je tužio PIO niti je video tog advokata.

- Da živimo u zemlji gde pravnog sistema, praktično nema, to smo se puno puta uverili. Evo jednog ličnog primera. Naravno da moj tata u životu niti je čuo za ovog advokata, niti ga je video, niti mu je dao bilo kakvo punomoćje. Od advokata su tražili to punomoćje, ali ga on nije dostavio, nije ni mogao, jer ne postoji. Dakle, neko je advokatu dao tatine lične podatke, što znači da sa našim podacima mogu da rade šta god hoće, bez našeg znanja, advokat, po mom mišljenju, pravi krivično delo, i mene sad zanima da li će pomenuti snositi neke sankcije, kad budemo obavestili sud da mu punomoćje tata nije dao i da nemamo veze sa tim- kaže ćerka Prokupčanina koji je primio pismo iz Upravnog suda.

Ona dodaje da nikakav spor njen otac nema, a da je ovo čista zloupotreba, koju je na sreću, Upravni sud očito primetio, pa i proverio.

-Dakle, mogao je i da dobije spor i da stavi neke pare u džep, a mogao je i da izgubi, pa da mi platimo troškove. Čuh da je ovo masovna pojava i da ih zato proveravaju. Eto, čisto da znate ako i vaši roditelji dobiju neko slično pismo- upozorava Prokupčanka čiji je otac bio blago rečeno preneražen kada je primio pismo.

I zaista, ranije su zabeležene slične situacije, posebno sa Zahtevima za informacije od javnog značaja, na koje ako ne odgovori ustanova, institucija, u zakonskom roku, sledi tužba. Kako bi se sprečili takvi slučajevi promenjen je zakon, pa lice koje šalje zahtev sada može samo preko advokata da uputi tužbu, ali eto i ovako se može.

 

Potpis ipak Prokupčaninov

Naknadno se javila ćerka i potvrdila da je potpis njenog oca, ali da je on dementan.